Geld lenen van de bank of van familie?

Een officiële kredietverstrekker onderzoekt uw financiële situatie voordat u een lening krijgt. U stuurt inkomensgegevens door en bij BKR wordt gecheckt of u nog andere kredieten heeft en of u daar betalingsproblemen mee heeft of heeft gehad. Aan uw bankafschriften is bovendien te zien of u andere betalingsverplichtingen heeft. Alimentatie bijvoorbeeld, een regeling voor betalingsachterstanden, het aflossen van studiefinanciering of een leasecontract voor uw auto. Maar de bank ziet ook of u regelmatig inzet op goksites of bijvoorbeeld af en toe grote sommen geld opneemt. Het totaalplaatje bepaalt of u geld kunt lenen en hoeveel.

Onderhandse lening is een risico
Maar uw vader, oma of vriend die u geld leent (een zogenaamde onderhandse lening) kan uw financiën niet onderzoeken. Hij of zij loopt dus een risico. U doet er daarom goed aan om afspraken vast te leggen in een overeenkomst, eventueel bij een notaris. Daarin staan uw namen en adressen, het leenbedrag, de startdatum van de lening, de betalingstermijn, de looptijd en het rentepercentage. Als u op een gegeven moment uw private lening niet meer kunt aflossen, heeft degene die u het geld leent een sterkere juridische basis. Maar u kunt beiden door achterstallige betalingen in financiële problemen komen en dan kan uw relatie onder druk komen te staan.

Hoeveel rente betaalt u?
Als u privé geld leent, mag u onderling de rente bepalen. Maar de rente moet wel marktconform zijn. Betaalt u geen of een te lage rente, dan heeft u een financieel voordeel. De Belastingdienst ziet dat als een schenking. Als dat bedrag boven de schenkingsvrijstelling uitkomt, moet u er belasting over betalen. Leent u geld voor de aanschaf of verbouwing van uw woning? Dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Dat geldt ook voor de rente op een onderhandse lening. Misschien wilt u daarom een zeer hoge rente afspreken, omdat u vanwege de aftrek toch een belastingvoordeel heeft? Let op! Als de rente te hoog is, ziet de Belastingdienst dat als een gift van u aan degene die het geld uitleent. Die moet dan schenkbelasting betalen.

Gevolgen voor de belastingaanslagen
Degene die geld aan u uitleent, moet dit opgeven bij de Belastingdienst in Box 3. Er wordt dan uitgegaan van een bepaald rendement waarover belasting geheven wordt. Voor u valt de lening onder schulden in Box 3. Ga na welke gevolgen de lening heeft voor uw belastingaanslagen.

Geld lenen van een particulier heeft bepaalde voordelen, maar kent ook risico’s. Vindt u het daarom toch niet zo’n goed idee? Of wilt u zeker weten dat uw lening verantwoord en veilig is? Vraag ons dan bij welke betrouwbare kredietverstrekker u een voordelige lening af kunt sluiten.