Directe schadeafhandeling, wat is dat?

Als een bestuurder van een motorvoertuig schade bij u veroorzaakt, moet zijn WA-verzekeraar uw schade vergoeden. U moet bij die verzekeraar een schadeclaim indienen. Maar aansprakelijkheid is vaak niet zo eenvoudig vast te stellen. Slachtoffers moesten door de complexe afhandeling vaak lang op hun schadevergoeding wachten.

Eigen verzekeraar keert uit
Om de klant tegemoet te komen werd in juli 2021 de directe schadeafhandeling van kracht. Heeft een personenauto schade veroorzaakt aan uw auto en is die bestuurder daarvoor aansprakelijk? Dan hoeft u voor een schadevergoeding niet meer aan te kloppen bij zijn WA-verzekeraar. Uw eigen autoverzekeraar vergoedt de schade en handelt het proces verder af met de verzekeraar van de tegenpartij. Sinds 1 april geldt die directe schadeafhandeling ook voor motoren en campers.

Keuzevrijheid
Het voordeel van deze directe schadeafhandeling is dat het afhandelen van een claim minder tijd kost. Ook hoeft u niet zelf in gesprek te gaan met de aansprakelijke partij. En u kunt met uw WA-dekking uw voertuig via het netwerk van de eigen verzekeraar laten herstellen. Daarmee bent u verzekerd van een kwalitatief goed herstel. Overigens is directe schadeafhandeling niet verplicht. Als u dat wilt, mag u ook kiezen voor de ‘ouderwetse’ route waarin u zelf de tegenpartij aansprakelijk stelt. In dat geval kunt u rekenen op onze ondersteuning.

Verschillen WA-autoverzekeringen
Het is trouwens de moeite waard om opnieuw naar uw WA-verzekering te laten kijken, want de premies zijn fors gestegen. In zeven jaar tijd is de premie voor de WA-verzekering verdubbeld. Maar tussen verzekeraars zijn er grote verschillen, niet alleen in de premie, ook in de dekking. Denk aan acceptatiecriteria (bijvoorbeeld leeftijdsgrenzen), de premieopbouw, het effect van schadeclaims (bonus-malus) en de opzegtermijnen.

Hoe verzekert u zich?
Bespreek met ons wat uw wensen zijn voor uw autoverzekering. Of u nu alleen een WA-verzekering wilt of liever een casco of allriskdekking kiest, wij zitten klaar om de polis te zoeken met een lage premie en voorwaarden die bij u passen.