Hoe lang zet u de hypotheekrente vast?

De hypotheekrente is dit jaar enorm gestegen. Ook in september gingen de tarieven weer omhoog. Sommige aanbieders verhogen hun tarieven zelfs meerdere keren per week. Er zijn allerlei ontwikkelingen die de tariefstijging in de hand werkten, zoals de aankondiging van nieuwe, grote renteverhogingen door de centrale banken, de daling van het Britse pond en de oorlog in Oekraïne.

Variabele rente vaak laagste tarief
Als u een nieuwe rentevaste periode kiest, spreekt u met de bank af dat uw hypotheekrente gedurende een bepaalde tijd niet omhoog of omlaag gaat. Uw maandlasten blijven dan gelijk. De kortste renteperiode die u kunt kiezen, is een maand. U heeft dan in feite een variabele rente, meestal het laagste tarief. Maar de rente kan dan iedere maand anders zijn. Soms kiezen mensen daarvoor als de trend is dat de rente daalt. Ze wachten dan het moment af dat de rente weer dreigt te gaan stijgen en zetten hem dan alsnog voor langere tijd vast. Op dit moment is de trend echter een stijgende rente. Als u nu een flexibele rente kiest, is de kans groot dat uw maandlasten de komende tijd omhoog gaan. Maar niets is met zekerheid te zeggen over de hypotheekrente.

Wanneer daalt de rente weer?
Welke renteperiode u kiest, hangt af van uw verwachtingen en van hoeveel zekerheid u wilt. Toen vorig jaar de verwachting was dat de rente niet veel verder kon dalen, besloten veel mensen om de rente voor 20 of zelfs 30 jaar vast te zetten. Zij hebben daardoor de zekerheid van lage maandlasten gedurende die hele periode. Nu de rente stijgt, is het de vraag wat u moet verwachten. Ooit neemt de inflatie af, stopt de oorlog in Oekraïne, dalen de energieprijzen of moet de economie weer gestimuleerd worden. Dan kan de rente weer dalen. Maar wanneer is dat? Helaas heeft niemand een glazen bol en weet dus niemand hoe de rente zich ontwikkelt.

Rentetarief
Verder hangt het rentetarief onder meer af van de verhouding tussen leenbedrag en woningwaarde. Als u een kleine hypotheek nodig heeft die ver onder de woningwaarde ligt, bent u voordeliger uit dan met een volledige hypotheek. Verder is het tarief doorgaans lager naarmate u voor een kortere rentevaste periode kiest. En als u Nationale Hypotheekrente heeft, krijgt u een korting op de rente. Maar iedere hypotheekverstrekker heeft zijn eigen tarieven en zijn eigen systematiek aan kortingen. Daarom is vergelijken goed. En voor een goede vergelijking kunt u bij ons aankloppen.

Welkom voor advies
Gaat u een nieuwe woning kopen, vraag ons dan om een goed hypotheekadvies. Wij bespreken dan ook welke renteperiode voor u geschikt is. Ontvangt u een aanbod voor een nieuwe renteperiode? Dan sparren wij met u over een verstandige keuze. En we gaan dan na of oversluiten naar een andere hypotheekvorm of hypotheekverstrekker een optie kan zijn.