Is de Kleineondernemersregeling iets voor u?

Wanneer uw omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro, kunt u meedoen met de Kleineondernemersregeling (KOR). U heeft dan een vrijstelling voor de omzetbelasting. Dat betekent dat u geen btw rekent over de producten of diensten die u levert. Maar ook dat u de btw niet kunt terugvragen die u betaalt over de producten en diensten die u inkoopt.

Voordelen van de KOR:

Als u geen btw in rekening brengt, kunt u een gunstiger tarief in rekening brengen voor uw klant. Dat geeft u een voordeel ten opzichte van uw concurrenten, want u bent goedkoper.

U kunt ook een vergelijkbare prijs hanteren als uw concurrent. In dat geval is uw omzet groter, want u hoeft geen btw af te dragen. U kunt laten uitrekenen of de hogere omzet het verlies van de btw-teruggave compenseert.

Nadelen van de KOR:
Heeft u zakelijke klanten? Dan is het voor uw klant nadelig als uw factuur zonder btw even hoog is als met btw. Want als u geen btw rekent, kan uw zakelijke klant die ook niet terugvragen. Hij is dus duurder uit dan bij een factuur met btw. U kunt er ook voor kiezen om voordeliger te factureren en zo op het btw-vrije bedrag uit te komen. Maar dan is de KOR voor u nadeliger.

U heeft geen btw-administratie, want u hoeft geen aangifte meer te doen.

U kunt de btw niet terugvragen die u betaald heeft voor goederen en diensten die u ingekocht heeft voor uw bedrijf. Als u veel kosten maakt of als u voor grote investeringen staat, kan de btw-teruggave een substantieel bedrag zijn. De KOR is dan nadelig. Als u gebruikmaakt van de KOR, dan is dat voor drie jaar. Heeft u in die tussentijd eenmalig een grote investering, dan loopt u in dat jaar een hoge btw-teruggave mis.

Zolang u (ver) onder de 20.000 euro omzet blijft, kunt u zonder problemen meedoen aan de KOR. Maar schommelt de omzet juist rond dat bedrag, dan moet u opletten. Als blijkt dat u binnen drie jaar meer dan 20.000 euro omzet per jaar maakt, moet u alsnog btw in rekening brengen. Dan daalt uw winst of moet uw klant meer betalen.

Bedrijf onder de loep
Of meedoen aan de KOR voordelig is, hangt af van uw bedrijf. Bespreek vooral met uw boekhouder wat een verstandige keuze is. Het is sowieso een goede aanleiding om uw bedrijfssituatie weer eens onder de loep te nemen. Neem dan ook contact op met ons kantoor om te bespreken of u iets aan uw verzekeringspakket moet veranderen.