Meer overstappers zorgverzekering verwacht

Het percentage Nederlanders dat per jaar kiest voor een andere zorgverzekeraar ligt al sinds de introductie van het huidige zorgstelsel rond de 6 à 7%. Maar dit jaar konden we daar wel eens flink overheen gaan. Waarom? Nu alle zorgverzekeraars hun premies bekendgemaakt hebben, blijkt dat we duurder uit zijn met onze basispolissen. Gemiddeld komt de premiestijging dit jaar uit op ruim 10 euro per maand, ruim 120 euro per jaar.

Premies stijgen hard
Een aantal grote zorgverzekeraars kunnen nog volstaan met een relatief minder hoge stijging. Maar degenen die bij die aanbieders vorig jaar nog een collectiviteitskorting hadden, zien die korting vervallen waardoor ze toch fors meer betalen. Bij de goedkopere en kleinere merken stijgt de premie vaak wat harder, maar daar heeft u niet te maken met het wegvallen van de collectiviteitskorting, want die hadden ze doorgaans toch al niet.

Natura-, restitutie- of combinatiepolis?
Krijgt u een flinke premiestijging voor de kiezen? Met de juiste keuzes kunt u voordeliger uit zijn. Wanneer u een naturapolis afsluit, krijgt u alleen de zorg vergoed als u zich laat behandelen door een zorgverlener waar de verzekeraar een contract mee heeft. Met een restitutiepolis mag u de zorgverlener zelf kiezen, maar dan betaalt u een hogere premie. Een tussenvorm is de combinatiepolis waar u alleen voor bepaald behandelingen – vooral ggz en wijkverpleging – een gecontracteerde zorgverlener moet kiezen.

Alleen basis? Hoger eigen risico?
Daarnaast maakt het uit of u aanvullend verzekerd wilt zijn en voor welke behandelingen dan. Met een aanvullende verzekering, is het totaalbedrag van belang. Een iets duurdere basispolis plus een voordelige aanvullende verzekering zijn dan toch voordeliger. Ten slotte: u betaalt een lagere premie als u kiest voor een vrijwillig risico tussen de 100 en 500 euro, naast het verplichte eigen risico van 385 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Maar bedenk wel dat u voldoende financiële reserve moet hebben om zorgkosten uit eigen zak te kunnen betalen.

Wij zoeken het uit
De inhoud van de basispolis is weliswaar overal gelijk, de premies verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Tussen vergelijkbare naturapolissen zit per jaar bijna 150 euro verschil. Verzekeraars die vorig jaar nog heel goedkoop waren zijn dat nu misschien niet meer. Zelf op zoek gaan naar de voordeligste zorgverzekering is best een gepuzzel. Wij beschikken over een overzicht en kunnen het daarom snel en gemakkelijk voor u uitzoeken. Als u ons laat weten welke keuzes u maakt, komen wij met een voorstel. En natuurlijk maken we de nieuwe zorgverzekering dan direct voor u in orde.