Verbouwen? Houd rekening met onverwachte kosten

Als u een lening af wilt sluiten voor een verbouwing, moet u weten hoeveel u nodig heeft. Daarom is het verstandig om vooraf een goede begroting op te stellen. Het startpunt daarbij zijn uw eigen plannen. Hoe concreter die zijn, hoe beter de prijs te bepalen is. Als u bijvoorbeeld nog geen keuze heeft gemaakt voor een bepaalde keuken, vloer of badkamer, is de prijs onduidelijk. U moet die kosten dan inschatten. Maar tegenwoordig gaan de prijzen hard omhoog. Tegen de tijd dat u wel een keuze maakt, blijkt u een stuk duurder uit te zijn dan gedacht.

Heldere offerte
Uw plannen kunnen duidelijk zijn, maar dat leidt niet altijd tot een heldere offerte. Vraag de aannemer of vakman om in de offerte alle werkzaamheden, producten, aantal arbeidsuren en prijzen overzichtelijk te presenteren. Ook zaken als montage, afwerking en werk van onderaannemers moeten in de offerte staan. En het moet duidelijk zijn of de prijzen in- of exclusief btw zijn. Vraag verder om een planning, want een verbouwing die langer duurt, kan duurder worden. Prijzen van bouwmateriaal en tarieven in de bouw zijn dan weer gestegen. Spreek één vaste prijs af voor de complete klus en leg de afspraken vast op papier.

Onverwachte kosten
Hoe goed de afspraken met de aannemer ook zijn, overschrijding van het verbouwingsbudget is nooit helemaal te voorkomen. Er kunnen zich altijd onvoorziene omstandigheden voordoen. Leidingen of buizen moeten bijvoorbeeld vervangen worden of de bouwer treft schimmel of houtrot aan. Dan is er extra materiaal, werk of tijd nodig om de klus te klaren. Houd daarom in de begroting altijd rekening met onvoorziene kosten. Vereniging Eigen Huis raadt aan daarvoor 10% van het verbouwingsbudget te reserveren.

Juiste leenbedrag
Op basis van een goede begroting kunt u een reëel bedrag vaststellen voor de verbouwing. Dan weet u ook hoeveel u moet lenen, hetzij door uw hypotheek te verhogen, hetzij door een persoonlijke lening af te sluiten. Is de begroting te krap en komt u later in geldnood? Dan moet dat tekort weer zien te financieren en merkt u dat de rente weer gestegen is. Door direct al een wat hoger leenbedrag te kiezen, voorkomt u dat u later tegen een hogere rente bij moet lenen. Blijven de verbouwingskosten toch binnen de perken? Het geld dat u over heeft gebruikt u dan om versneld af te lossen. Als u voor een persoonlijke lening gekozen heeft, kunt u onbeperkt extra aflossen zonder kosten. Heeft u gekozen voor een hogere hypotheek? Dan kunt u meestal 10% boetevrij aflossen per jaar.

Goede oplossing voor uw financiering
Zoekt u een goede financiering voor een verbouwing? Vraag ons om advies. Wij bespreken met u welke oplossingen in uw situatie mogelijk zijn en wat de keuzes betekenen voor uw maandlasten en voor de totale kosten van de financiering.