Zakelijke laptop ook verzekerd op vakantie

Als u uw laptop en smartphone meeneemt op vakantie, houd dan rekening met een paar risico’s. Wanneer u het apparaat gebruikt in een hotel of lokaal café, is dat lang niet altijd veilig. Hackers kunnen op zo’n openbare internetverbinding gemakkelijk meekijken en zelfs uw laptop binnendringen. U voorkomt dat door uw apparatuur voor gebruik onderweg te beveiligen. Stel op uw smartphone de Wifi hotspot-optie in en verbind die met uw laptop of tablet. Nog veiliger is een Virtual Private Network (VPN) op uw telefoon. Daarmee zorgt u ervoor dat u anoniem bent op het internet en dat uw internetverkeer versleuteld is. Wilt u optimale veiligheid? Combineer dan de mobiele WiFi-hotspot met VPN.

Regels voor meer veiligheid
Verder bent u op vakantie in een andere stemming dan op kantoor en u bent misschien ook gevoeliger voor andersoortige berichten. Cybercriminelen weten dat en spelen bijvoorbeeld graag in op actuele gebeurtenissen en onderwerpen zoals weersomstandigheden en vertraagde vluchten. Ook checkt u uw e-mail op reis misschien wat minder zorgvuldig. U let minder goed op en een vergissing is dan snel gemaakt. Blijf alert op phishing. Voor een betere beveiliging van werkapparaten buitenshuis kunt u voor uzelf en voor uw medewerkers verschillende regels opstellen. Multifactor-authenticatie voor alle inlogpogingen, bijvoorbeeld. Maar ook: uitloggen van applicaties, apparaten niet onbeheerd achterlaten en ze uitschakelen als ze niet worden gebruikt. Bedenk dat Out-of-Office berichten ook door cybercriminelen gelezen kunnen worden. Die weten dan dat u in het buitenland bent en misschien niet in een beveiligde omgeving werkt.

Zakelijke laptop verzekerd?
Zijn uw zakelijke spullen verzekerd op vakantie? Als die verzekerd zijn op een polis met een wereldwijde buitenshuis dekking wel. U kunt dan uw zakelijke laptop gerust meenemen op vakantie. Is uw laptop of telefoon niet verzekerd en vertrouwt u bij verlies of diefstal op uw particuliere reisverzekering? Helaas. Die biedt alleen een vergoeding voor uw privébagage, niet voor zakelijke spullen. Voor spullen die u meeneemt voor uw werk heeft u een zakelijke reisverzekering nodig. Die kunt u vaak aanvullend op uw gewone reisverzekering afsluiten.

Wilt u goed verzekerd op vakantie of op een zakenreis? Wij adviseren u graag.